Monday, September 28, 2020

SPM: Peranan ibu bapa atası masalah pelajar tidak lewat

Isu tidur lewat dalam kalangan pelajar semakin ketara terutama mereka yang masih bersekolah rendah itu.

Jelaskan peranan ibu bapa bagi menangani isu ini.


Tidur lewat ditakrifkan sebagai amalan masuk tidur melebihi jam 10 malam setiap hari buat seseorang pelajar sekolah itu. Antara alasan yang membawa pelajar sering tidur lewat meliputi alasan menonton televisyen, keluar dengan kawan, dan sibuk membuat kerja sekolah. Banyak pihak membuat komentar mereka tentang masalah tidur lewat dalam kalangan pelajar menerusi media massa tempatan terutamanya akhbar itu. Maka, ibu bapa mempunyai pelbagai tugas penting dalam usaha menangani kemelut pelajar tidur lewat tersebut.


Langkah paling mudah ialah ibu bapa meminta anak mereka membuat jadual harian untuk melaksanakan aktiviti anak itu. Kewujudan jadual harian ini boleh dilaksanakan apabila ibu bapa mengenakan hukuman bersifat mendidik apabila anak enggan mematuhi arahan membuat jadual itu. Anak-anak akan mematuhi jadual yang telah dibuat itu tanpa sebarang alasan lagi kerana sedar ibu bapa akan mengenakan hukuman tertentu jika mereka mengabaikannya. Jadi, anak tidak akan tidur lewat apabila mereka mempunyai jadual aktiviti harian yang dipatuhi dengan sempurna itu.


Selain itu, ibu bapa yang bertanggungjawab akan memantau kerja sekolah anak mereka dalam usaha mengekang isu tidur lewat ini. Golongan tua ini boleh menasihati anak mereka agar memanfaatkan masa di sekolah untuk menyiapkan semua tugasan guru dan boleh mengulang kaji di rumah lalu tidur awal. Situasi ini menyebabkan anak tidak lagi boleh menggunakan alasan untuk menyiapkan tugasan sekolah supaya mereka boleh tidur lewat tersebut. Sesungguhnya, sikap ibu bapa yang memantau kerja sekolah anak boleh memastikan anak mereka menyiapkan tugasan itu mengikut masanya.


Tambahan pula, penggunaan internet di rumah perlu diawasi oleh ibu bapa yang mahu anak mereka tidur awal di rumah sepanjang minggu. Ibu bapa boleh meletakkan komputer di ruang yang boleh diawasi oleh mereka apabila anak melayari internet itu. Anak tidak lagi boleh menggunakan alasan melayari rangkaian sosial sebagai sebab mereka tidak mahu tidur awal apabila penggunaan komputer diawasi dengan ketat itu. Akibatnya, budaya melayari laman sosial yang menjadi punca utama pelajar tidur lewat itu tidak akan tertanam dalam jiwa sesebuah remaja tersebut.


Tindakan susulan lain dalam usaha mengawal isu tidur lewat ini meliputi sikap ibu bapa yang melarang anak mereka menonton televisyen pada waktu malam ketika hari persekolahan itu. Larangan ini boleh dilakukan dengan memberi teguran secara berhemah kepada anak bersama-sama hujah yang logik itu. Tindakan ibu bapa yang tegas dalam isu ini membawa anak tidak akan teruja untuk mengikuti setiap episod program televisyen yang ditayangkan itu kelak. Lantaran itu, anak tidak lagi tidur lewat kerana mereka tidak suka menonton televisyen pada setiap malam terutama pada hari persekolahan itu.


Ibu bapa boleh mengawal masa tidur anak mereka dengan sistematik apabila menjadikan diri mereka sendiri sebagai teladan. Mereka tidak seharusnya menggunakan alasan bahawa mereka boleh tidur lewat kerana tidak bekerja atau disebabkan mereka orang tua itu apabila ditanya oleh anak. Pendekatan yang tepat ini akan menyebabkan anak berasa lebih yakin dengan teguran membina dan sikap disiplin ibu bapa mereka itu sendiri dalam mengawal masa tidur. Jadi, teladan yang diberikan oleh ibu bapa ini mengukuhkan lagi usaha mereka untuk mendedahkan keburukan tidur lewat kepada anak itu.


Kesimpulannya, amalan tidur lewat dalam kalangan pelajar perlu dihindari kerana pelbagai impak negatif boleh timbul apabila amalan ini dilakukan untuk satu tempoh yang panjang. Pelajar yang kerap tidur lewat tidak mampu memberi tumpuan di kelas, mudah mengantuk, dan boleh tercicir daripada proses pengajaran sekolah itu. Ibu bapa mestilah membentuk sikap menghargai masa dalam diri anak-anak jika mahu kemelut tidur lewat ini diatasi sepenuhnya. Masa mestilah dirancang dan dipatuhi serta dihargai bak kata pepatah masa itu emas dalam jiwa setiap insan itu terutama golongan pelajar yang baru hendak menikmati kehidupan.No comments:

Artikel Pilihan

Karangan PT3: Cara-cara tingkatkan prestasi agli sukan negara

Prestasi ahli sukan negara semakin merosot terutama dalam kejohanan dunia. Berikan idea anda cara-cara untuk meninggikan taraf prestasi ahli...